Vi spiller norsk rock!
Av Tone Tveøy, Akershus amtstidende, 23. Desember 1998.

Sørg ikke over oppløste norske rockeband.
Moys er klar til å overta tronen.

Gamle, gode norske rockeband har avgått ved døden etter tur. Dum Dum Boys er i koma, Raga Rockers er borte og nå har også Seigmen og Turboneger meldt om splittelse. Men la ikke alt håp fare: A-ha spiller inn ny skive til våren og Moys har nettopp sluppet sin andre. I forrige uke kom "Omvendt grønn" ut i samtlige platebutikker, distribuert av Norges nest største musikkoperatør.

Norsk rock - det er det vi spiller fastslår vokalist Henning Bergersen. Minner kanskje litt om Raga? Nei, ikke i det hele tatt. Vi vil ikke i bås med andre norske band. Det eneste fellestrekket mellom oss og de andre er at vi synger på norsk. Men noen journalister har sammenliknet oss med Pink Floyd, faktisk. Moys første plate «Virvel», utgitt på det lille selskapet Broiler Farm, fikk gjennomgående gode anmeldelser. Nå er også siste plate «Omvendt grønn» anmeldt i musikkavisene med godt resultat.

Skiftet besetning
I fem år har Moys jobbet seg oppover i den norske rockehimmelen fra vokalisten`s og bandets base i Ås. Men da to av bandets medlemmer ble pappaer i sommer sa de takk for seg og bassist Øyvind Henriksen og gitarist Are Abraham kom inn som fullgode erstattere. Trommis Robert Cohn har vært med fra starten, sammen med Henning. Kanskje virker det rart og lansere plate med de gamle bandmedlemmene og dra på turne med de nye. Men gi oss litt tid, vi ligger i hardtrening, sier vokalist Henning og varsler releaseparty rett over jul. Har musikken deres forandret seg? Ja, på "Virvel" var vi mye tyngre. Nå er vi bedre og mer kommersielle, sier Henning, og legger til at vokalen hans også har forandret seg.

Verken vold eller sex
Henning skriver selv samtlige tekster. Hele bandet står for den musikalske utformingen. Tekstene skal skape en atmosfære for musikken, skape stemninger og bilder hos de som lytter. Jeg tenker på tekstene som små dikt knyttet til musikken og det viktigste er at tekst og musikk sammen utgjør en helhet, forklarer Henning. Politiske tekster ligger dere unna? He-he, vi skrøt av at den forrige skiva verken handlet om vold, sex, politikk eller damer. Bandet er opptatt av norske tekster. Hvorfor i all verden skal vi synge på engelsk når vi faktisk snakker norsk? Så lenge målet vårt ikke er å slå igjennom internasjonalt, men nasjonalt, kan vi like gjerne synge norsk. Det er det dessuten fryktelig få band som gjør, sier Henning. Og navnet Moys - norsk eller engelsk? Det er bare et navn. På fransk betyr det penetrering, men det er også et ord i et Jan Erik Vold dikt. Jeg har også hørt at Moys er et arkiveringssystem, flirer Henning.

Ås
" Virvel" resulterte i en mengde konsertoppdrag rundt i landet for Moys. Det siste halvannet året gjorde vi fryktelig mange spillejobber. Om årsaken er god markedsføring? Vet ikke, men vi fikk bare flere og flere tilbud etter hver konsert vi hadde, sier Henning. Tre lokale spillejobber på Landbrukshøyskolen i Ås har det også blitt. Sist under studentuka i oktober. Jeg tror det blir en ny jobb der til våren også. Moys er opptatt av å profilere seg lokalt. Grunnen er at de fleste norske band har sitt utspring i storbyene. Men rundt på bygdene sitter det mange flinke musikere som ikke får til det de vil og tenker at band er et storbyfenomen. Vi har faktisk klart å få til noe langt utenfor byen og det vil vi vise frem her, sier Henning. Og da hører flere lokale spillejobber med? Ja, i Drøbak kunne vi spilt, men ellers er det dårlig med konsertlokaler i Follo, bortsett fra på NLH.

Og vokalisten trives godt i sin hule på Ås. Et flott sted å jobbe, men også å bo. Jeg husker da jeg flyttet til Ås. Med en gang fikk jeg en svær bunke info-materiell i postkassa, som ønsket meg velkommen til Ås og alt det der. Sikkert fra informasjonssjefen? Ja, det var det. Jeg syntes det var flott og sender en hilsen til kommunen, smiler Henning Bergersen.