Moys - det nye norske kultbandet?
Av Benny Hansen.
Øvre Smaalenene, 15. Desember 1998

Bandet Moys fra Enebakk slipper sin andre CD nå i desember. Målet er å fylle norsk rocks tomrom etter CC Cowboys, Dum Dum Boys og Seigmen. Vi føler nå at det er et tomrom og at folk er klare til å ta imot oss. Vi er blitt alene i denne sjangeren nå om dagen, mener vokalist Henning Bergersen. Moys skriver selvfølgelig norske tekster til sin musikk og legger ikke skjul på forakten for band som bytter ut morsmålet til fordel for engelske gloser.

Snillere
Moys kom ut med sin første plate «Virvel» i 1997. Den nye utgivelsen har fått navnet «Omvendt grønn». Bandet har kontrakt med et lite uavhengig selskap, men distribueres gjennom en av Norges største distributører. Den første plata solgte greit nok og gikk rundt økonomisk. Den var mindre tilgjengelig enn den nye nå blir. Likevel markerte den seg i visse miljøer og resulterte i spillejobber landet rundt. «Omvendt grønn» blir lettere å få tak på for folk flest. Det er liksom riktig å gjøre det litt lettere, forteller trommis Robert Cohn. Og bandet har gjort det lettere på flere måter. Musikken har fått et litt annet preg enn på den første plata, som var noe tung. De har variert instrumentbruken mer og tekstene har fått et litt annet og mer personlig preg. Norsk på norsk er grunntanken. Jeg har skrevet om farger, nakenhet, lys, galskap og fedme, sier Bergersen. Han har traska en del meter i skauen for å skape bilder til sitt eget hode. Alt det der klisset med følelser. Mer personlige ting, legger han til.

Rock`n roll
Dette er den beste rockeskiva som gis ut i år, sier gutta ubesjedent. De har ubevisst gjort seg ferdig med det eksperimentelle innenfor musikken og funnet sin stil. Det er langt fra kommersielt, men har et snev av det. Det har blitt et tomrom etter CC Cowboys, samtidig er det lite som skjer både hos Dum Dum Boys og Seigmen. Vi kan fylle det tomrommet hevder Bergersen. Moys vil opp og de vil frem, men har god tid. Vi har ikke ambisjoner om å slå over natta, men jobber målrettet over flere år.

Gjør det enkelt
Vi gjør det kompliserte enkelt og det enkle komplisert, svarer Cohn på om hva som særpreger bandet. Skjærer ned til beinet og gjør det ærlig. Det å bli kjent er ikke poenget med å gi ut musikken vår. Det er å formidle noe til flest mulig mennesker som gjelder. Det er fryktelig mange tafatte rockeband i Norge i dag. Musikken kommer i andre rekke hos dem. Ikke hos oss. Vi vil slå et slag for at samleplatene ikke skal ta over helt, sier Bergersen.