.
Suveren melankoli

Moys oppnådde ikke de store salgstallene med sine to første plater. Hvorvidt Enebakk-bandet inntar hitlistene med "Replika" er opp til platekjøperne, men det er ingen tvil om at det ville være fortjent.

"En kjempeplate som fortjener å bli hørt. Løp og kjøp!", skrev ØB om forgjengeren "Omvendt Grønn" fra 1998. At albumet bare solgte drøye 1000 eksemplarer beviste nok en gang at PR og markedsføring er minst like viktig som å lage god musikk, og hvis den biten fungerer denne gangen har sannsynligvis Moys noe stort på gang. Personlig mener jeg at "Replika" er en av de sterkeste platene som har kommet ut på norsk de siste par årene.
Det som var bra på "Omvendt Grønn" fungerer enda bedre på "Replika". Bandet har blitt litt mindre sære, men uten å gi slipp på originaliteten eller bli for kommersielle. Henning Bergersens poetiske tekster har blitt voksnere, og han har utviklet seg som vokalist. Dét gir enda mer tyngde til den allerede stemningsfulle musikken, og denne platen viser at Moys behersker både váre, akustiske melodier og tyngre rock.

Melankolsk
Moys har tidligere uttalt at de ikke liker å bli sammenlignet med Seigmen, men andre paralleller innen norsk rock er vanskelige å finne. Ikke fordi Bergersen & co på noen måte plagierer, men fordi melodiøs, melankolsk rock er heller sjeldent her i landet. Både singlen "Naken" og en låt som "Speil" vekker assosiasjoner, men når det er sagt: Seigmen er for lengst historie, og Moys har tatt et skritt videre. Åpningssporet, den helakustiske "Skog", viser at Moys ikke bare tør å gå nye veier - de gjør det i tillegg med stil og stor selvsikkerhet.

Variert
Hvis jeg var død, skulle Moys gjerne fått lov til å spille i begravelsen min. Både på grunn av kvaliteten og stemningen ville flere av låtene passet bra, men "Replika" inneholder også sanger som passer til rødvin og levende lys (vel og merke dersom partneren din liker rock). Albumet spenner fra det det helt dystre på sanger som "Skyggedans" og "Naken", til det mer håpefulle med "Eventyr" og "Trøst".

Uansett hvilken stemning Moys varter opp med, byr de på vanvittig god musikk som blir bedre for hver gang du hører platen. Jeg håper virkelig at guttene fra Enebakk med "Replika" kan legge til noen nuller på salgstallene sine. Det fortjener både de og platekjøperne.

Geir Sabel, Østlandets Blad, 27. mars 2001