Endelig i boks!
Av Kjetil Mæland.
Østlandes Blad, 21. mars 1996

Mellom miksere og opptaksutstyr i en potetkjeller på Frogner blir rockebandet Moys fra Enebakk for første gang foreviget på plateriller.

"Blåååå timer. Blåååå timer...". Vokalist Henning Bergersen forsøker å få den rette følelsen i låta "Blå". Som regel er det den hundrede gangen som blir best, sier han etter mange forsøk bak mikrofonen. I en gammel potetkjeller på Frogner holder Frogner Lyd til. Her spiller Enebakk-bandet Moys inn sin første cd. Moys spiller melodiøs rock, spekket med spennende melodilinjer og Bergersen`s intense stemme. "Bakoversveis!" Disse "guruene" er fra Ytre Enebakk: "Kult"!", har rockeblekka Rock Furore uttalt om Moys. Alle låtene synges på norsk. Fordi jeg ikke kan engelsk, sier Bergersen, men med band som DumDum Boys, Seigmen og CC Cowboys foran i løypa har norske tekster forlengst blitt kult.

Fra den kommende cd`n fikk vi en smakebit gjennom den nyeste låta "Mot kilden". En rockelåt med avantgardistiske overtoner. Denne massive låta presenterte Moys da de var oppvarmingsband for Seigmen i Mjærhallen for noen uker tilbake. Gjennom de 14 minuttene låta varer bygges grunntonen fra trommer og og bass ut med gitarer, synthesizer, trekkspill og radiobølger? Låta skal være altomfattende. Radiobølger er signaler fra hele kloden og et musikalsk bilde på verden. I den andre enden har vi trekkspill som er ganske jordnært, forteller Bergersen. Resultatet blir en spennende låt. Lang, men stadig i utvikling. Derfor blir det aldri kjedelig - langt derifra.

Jeg fikk en a-ha opplevelse da vi begynte innspillingen. Vanligvis går vi for å være et tungt band. I studio blir musikken renere, låter mer pop. Jeg hadde ikke noe imot det, sier Bergersen. Plata finansieres gjennom spillejobber, som det er blitt mange av gjennom de to årene bandet har eksistert. Enebakk komune er også med på å sponse skiva. 90 timer og mange kroner har gutta brukt i potetkjelleren. Skal Moys få ut plata trengs flere spillejobber. En stor investering som gruppa håper vil resultere i platekontrakt. Eller i det minste en distribusjonsavtale. I april håper Moys å være ferdig med innspillingen, som vil inneholde 10-12 spor.

Den eldste låta "Under månen" var en liten milepæl for bandets musikalse utvikling. Da den ble skrevet for1 1/2 år siden gikk Moys til rock fra...Det vil vi helst ikke snakke om, avslutter Petter Brevig. Vi spilte pop den gangen, forteller trommis Cohn, med et grin på nesa. Vi var nokså sprikende før den tiden, men vi har blitt flinkere. Vi har kvittet oss med en del riff og gått tilbake til melodilinjene. Låtskriving og spilling er blitt mer helhetlig, forteller Bergersen.

Har du lyst til å høre Moys og ikke vil vente på cd-plata, så spiller bandet på Betong på Majorstua torsdag 21. mars.