Lagerarbeider-rock!
Av Lars Johan Wiker.
Øvre Smaalenene, 12. september 2002Iført blå lagerfrakk serverer Moys deilig rock på norsk. Førstkommende lørdag kan du oppleve Enebakk-bandet på Telegrafen i Spydeberg!


Vi er lagerarbeidere innenfor musikk. Vi er ikke på MTV, men reiser rundt og gjør grunnjobben, svarer vokalist Henning Bergersen på spørsmålet om hvorfor bandmedlemmene har lagerfrakk som sceneantrekk. Både Rockefeller, Betong og Vikingskipet har hatt besøk av Enebakk-rockerne. Her i distriktet spiller bandet heller sjelden og dette er første gang de skal holde konsertt i Spydeberg. Men noen fikk kanskje med seg Moys sin opptreden under Kraftfestivalen i Askim for tre år siden. Siden den gang har det imidlertid vært utskiftninger i besetningen. Trommis Petter Brevig er den siste nykommeren - så fersk at han ennå ikke har rukket å skaffe seg blå frakk. Jeg lover at arbeidsantrekket er i orden til lørdag, smiler Brevig. Han eier det nedlagte grisehuset som bandet har øvingslokale i.

Tre plater:
De øvrige Moys-medlemmene er bassist Jørn Gundersen, gitaristene Japster og Øyvind Henriksen. Siden Moys ble stiftet for ni år siden, har de rukket å gi ut tre plater: "Virvel" (1997), "Omvendt grønn" (1998) og "Replika" (2001). Hver plate er solgt i ca. 1000 eksemplarer, slik gjennomsnittet ligger for undergrunnsband. Kall oss gjerne idealister, men vi måler ikke suksess i antall solgte plater. Ci er glade så lenge vi er i stand til å spille og gi ut plater. Det må være viktigst, sier Jørn Gundersen. Bandet lover å spille sanger fra alle utgivelsene under konserten på Telegrafen. I tillegg vil vi få høre helt nytt materiale, som etter planen skal gis ut på CD neste år. Det blir deilig rock, istemmer gutta.

På norsk:
Et av varemerkene til Moys er at de rocker på norsk. Vi har ingen ambisjoner om å slå igjennom i Russland eller USA. Derfor vil vi ikke synge på engelsk, men på vårt eget språk. Det handler om å bli forstått, sier vokalist Bergersen. Han skriver alle tekstene, mens melodiene blir laget av alle gutta i bandet.

"Hva vil dere uttrykke gjennom musikken deres"? Det handler om oss selv, om hvordan det er å være menneske. Ofte er tekstene triste, gliser vokalisten. Målet til Moys er at tilhørerne skal få en trøkk i trynet og sus i ørene. Det gjør heller ingenting om publikum er litt støle dagen etter. For oss er musikken det vesentlige. Vi har møtt nok av fine karer som vil klippe håret vårt slik at vi kan passe inn i et konsept. Men vi nekter å selge oss. Vi vil være oss selv, sier Enebakk-musikerne.