Spente før plateslipp!
Av Preben Sparre-Enger.
Øvre Smaalenene, 18. April 1997.

Igår lanserte Enebakk-bandet Moys sitt debutalbum «Virvel», som ligger i platebutikkene idag. Men de har ingen forhåpninger om verken gullplate eller spellemannpris.

Det er torsdag kveld. Vi møter et spent Moys over en pizza før bandets releaseparty på Joe`s garage i Oslo. Om under en time entrer Enebakkbandet for å presentere låtene fra debut CD`n «Virvel». En plate Moys selv er storfornøyd med. Likevel er forventningene moderate. Skiva kan nok først virke litt sær og lite tilgjengelig for de store lyttemassene og inneholder trolig ingen umiddelbare hits. Det blir likevel spennende å lese anmeldelsene, mener vokalist og låtskriver Henning Bergersen (27), som også trakterer synthesizer og radio (!).

Sært og hardt!
Han setter selv merkelappen «ganske hard, eksperimentel rock» på Moys musikk. Mens han selv står for tekstene, som er på norsk, samarbeider hele bandet om melodiene. Vi skriver alt selv og har aldri spilt en eneste coverlåt, hevder Henning Bergersen hardnakket. I nærmere tre år har Bergersen spilt sammen med trommeslager Robert Cohn (26), gitarist Petter Brevig (27) og bassist Gard Sveen (28). I løpet av tiden har bandet besøkt de fleste konsertlokalene på østlandet flere ganger. Sin verste konsertopplevelse har Moys fra Rockekjeller`n i Askim. Vi vil ikke snakke om det. En traumatisk opplevelse vi har forsøkt å glemme, spøker de.

Betalt selv!
Moys er langt mer villige til å snakke om «Virvel» som slippes ut i de norske platehyllene idag. Albumet har åtte spor og er spilt inn stort sett for egne penger hos Frogner Lyd i Oslo. Det tok dem rundt seks måneder totalt å spille inn og mikse plata. Men på grunn av dårlig råd har de vært litt inn og ut av studio. Albumet er veldig gjennomarbeidet og vi har båret på låtene mye lenger, understreker Henning. Plata var ferdig allerede i august ifjor, men bandet besluttet å vente til nå med utgivelsen. I mellomtiden presenterte de resultatet til plateselskapet Broiler Farm, som tente umiddelbart. Idag kan du høre resultatet.

Rått popband.
Vi spilte inn grunnkompet live og tror vi har klart å bevare noe av spontaniteten publikum kjenner igjen fra konsertene våre. Samtidig har vi hatt en dyktig produsent som har holdt oss i tømmene og sørget for at vi ikke har tatt av i endeløse gitarsoloer og masse støy, slik vi ofte gjør på scenen, sier trommeslager Robert Cohn. Platen er produsert av Bernt Mikkel Haglund som også har styrt spakene for andre alternative band som Run Dog Run og Red Harvest. Han har stor tro på Moys`«Virvel». En veldig bra CD med et utrolig rått pop-band, er hans attest om Enebakk bandet Moys`«Virvel».